Uutislistaukseen

Kalajoen seurakunnalle ylijäämäinen tilinpäätös

Raution kirkko talviaamu.jpg

Raution kirkon peruskorjauksen suunnittelu tänä vuonna ja toteutus ensi vuonna on seurakunnan lähiajan suurin investointi (kuva Jussi Leppälä).

Kalajoen seurakunnan kirkkoneuvosto hyväksyi ja allekirjoitti tilinpäätöksen vuodelta 2022 ja jätti sen tilintarkastajien tarkastettavaksi sekä kirkkovaltuuston vahvistettavaksi. Kirkkoneuvosto esittää kirkkovaltuustolle, että ylijäämä 567 358 euroa siirretään taseeseen yli/alijäämätilille. Tilikauden tulosta kasvattaa suuri, kertaluontoinen erä, Mutkalammin tuulipuiston 245 000 euron kertakorvaus.

Viime vuonna 2022 kirkollisverotuloja tuli 2.512.234 euroa. Verotulojen kertymä pieneni 6000 euroa, mutta määrä ylitti silti talousarvion. Maksuvalmius oli vuoden lopussa 433 päivää. Kirkkohallituksen ohjeistuksen mukaan seurakunnan maksuvalmiuden tulisi olla vähintään 90 päivää. Lainaa seurakunnalla oli vuoden lopussa 1 229 166 euroa.

Investointeihin käytettiin vuoden aikana 224 126 euroa, rahoitusta investointeihin saatiin 103 819. Investointien rahoitus koski Kalajoen kirkon peruskorjausta, viimeiset rakennusavustukset tuloutuivat vuonna 2022. Himangan kirkon urkujen uudelleenäänitys -investointi suoritettiin kuluneena vuonna, pieniä töitä jäi vuodelle 2023. Himangan tapuliin uusittiin kylmäkaapit. Raution kirkon peruskorjauksen suunnittelu aloitettiin ja keskeneräisiin töihin kirjattiin suunnittelukuluja. Hautainhoitorahaston alijäämä 401 euroa siirretään edellisten vuosien yli-/alijäämätilille.

Kirkkoherra Kari Lauri toteaa, että seurakunnan talous on mukavasti tasapainossa. ”Ylijäämä ei ole kuitenkaan enää takavuosien kaltainen. Aikaisemmat ylijäämät selittyvät koronavuosilla ja silloin meillä oli virkoja täyttämättä ja toiminta huomattavasti vähäisempää. Toiseksi seurakunta sai yhteensä 1 miljoonaa euroa kertaluontoisina tuloina testamentin, vakuutuskorvausten ja ns. Susinevan rauhoitusalueen suojelukorvausten kautta. Vasta kolmantena seikkana hyvää taloudellista tilannetta selittää toiminnan järkevä suunnittelu ja palvelujen ostaminen silloin kun niitä tarvitaan. Tätä yhteistä hyvää on haluttu jakaa kaikille alennetun kirkollisveron kautta. Seurakunnan tuloveroprosentti 1,6 ja se on Kalajoen rovastikunnan pienin. Olemme vakinaistaneet kolmannen nuorisotyönohjaajan viran, joka on merkittävä satsaus seurakunnan lapsi- ja nuorisotyöhön.  Ja sitten, meillä on edessä vuonna 2024 Raution kirkon mittava peruskorjaus, jonka kustannukset ovat 2,5 miljoonaa euroa. Seurakunta pitää jatkossakin huolen siitä, ettei talous lähde ns. lapasesta.” 

Raution kirkon peruskorjaukselle suunnittelijat

Raution kirkon ja tapulin peruskorjauksen suunnitteluun on saatu määräaikaan mennessä tarjoukset pää- ja arkkitehtisuunnittelutehtävistä - Arkkitehtitoimisto Jorma Teppo Oy 58500 euroa + alv 24 %, rakenne- ja rakennusfysiikan suunnittelutehtävistä - Insinööritoimisto Putkonen Oy 27330 +alv 24 %, sähkösuunnittelutehtävistä - Insinööritoimisto PK Suunnittelu 13025 + alv 24% ja LVIA-suunnittelutehtävistä - LVI-Insinööritoimisto Mäkelä Oy / Lamkon Oy 16100 + alv 24 %. Kirkkoneuvosto hyväksyi yksimielisesti saadut suunnittelutarjoukset.

Kirkkoneuvosto valitsi tarjousten perusteella Aurinkomaailman toteuttamaan Kalajoen seurakuntakodin 74 aurinkopaneelin asennuksen sekä Uudenkaarlepyyn Rakennus ja Paanukatto Ay:n Jokelan pappilan tervausurakoinnin.

Kirkkoneuvosto päätti hankkia Kalajoen ja Raution kirkkoihin kastepuut.

Ruonan leirikeskuksen tulevaisuudesta esitys

Huonoon kuntoon menneen Ruonan leirikeskuksen käyttöä ja tulevaisuutta on yhdessä pohdittu Kannuksen seurakunnan kanssa. Kannuksen seurakunta on vuokrannut Himangan seurakunnalta 50 vuodeksi noin 0,3 ha:n alueen Ruonan leirikeskuksen alueelta ja rakennuttanut tontille leirikeskusrakennuksen. Tontilla sijaitsee lisäksi 1995 rakennettu saunarakennus ja 1960-luvulla rakennettu majoitusrakennus. Ainoastaan saunarakennuksen kunto on hyvä. Vuokrasopimus seurakuntien kesken päättyy 31.12.2024. Kannuksen seurakunta on ilmaissut, että se olisi valmis päättämään sopimuksen jo tämän vuoden aikana ja yhdessä on pohdittu vanhojen rakennusten purkamista. Rakennuksista on kuluja n. 15.000 euroa vuosittain per seurakunta. Kalajoen seurakunta varautuisi rakentamaan päärakennuksen tilalle ison kodan tulisijoineen, johon mahtuu n. 25-30 henkeä. Kodan tulisi olla tarpeeksi tasokas, lukollinen, ikkunallinen rakennus tulisijoineen ja leveine reunapenkkeineen. Kota mahdollistaisi mukavan retkikäytön lapsi- ja nuorisotyölle sekä partiolaisille ja muille seurakuntalaisille. Näin Ruonan perinteinen leiripaikka säilyisi ja palvelisi pääasiallisesti päiväretkikohteena erilaisille ryhmille. Kota mahdollistaisi myös retkeilytyyppisen yöpymisen yhdessä saunarakennuksessa olevien saniteettitilojen kanssa. Tämän suunnitelman myötä Ruonasta tulisi jatkossakin seurakuntaelämää palveleva ja sitä rikastuttava paikka.  Kirkkoneuvosto hyväksyi suunnitelman ja odottaa Kannuksen seurakunnan toimesta järjestettävää kilpailutusta rakennusten purkamisesta. Kodan rakentamisesta tehdään päätös seuraavan talousarvion yhteydessä. Asiaan palataan kustannusten osalta seuraavassa kokouksessa. 

Kari Lauri
Kari Lauri
kirkkoherra
Plassintie 2
85100 Kalajoki
Riika Nevanperä
Riika Nevanperä
talouspäällikkö
Plassintie 2
85100 Kalajoki

16.3.2023 15.57