Uutislistaukseen

Kastepuut Kalajoen ja Raution kirkkoihin

Kastepuut Kalajoen ja Raution kirkkoihin

Kalajoen kastepuu

Himangan kastepuuLapsen syntymä on aina hieno asia. Iloitsemme seurakunnassa jokaisesta lapsesta, Jumalan luomistyön ihmeestä. Koska lapset ovat Jumalalle tärkeitä, viemme heidät Jeesuksen käskyn mukaisesti kasteelle.  Kasteessa Jumala kutsuu lapsen nimeltä omakseen, ja lapsi liitetään seurakunnan jäseneksi. Kaste on uskonelämän perusta. Kaste on joka kerta juhlan paikka, ilon ja kiitoksen hetki.

Kastepuu kuvaa yhteyttä Kristukseen ja seurakuntaan. Raamatussa Jeesus vertaa itseään puuhun ja opetuslapsiaan oksiin. ”Se, joka pysyy minussa ja jossa minä pysyn, tuottaa paljon hedelmää”, hän sanoo.

Huhtikuun lopulta alkaen Kalajoen ja Raution kirkoissa kastepuuhun ripustetaan kastetun nimikoitu puinen sydänlehti. Kasteen yhteydessä vanhemmilta pyydetään tähän lupa. Lapsen nimen rekisteröintilomakkeessa kysytään tätä lupaa ja rastittamalla kohdan, kastepuu, saa uuden lehden, nimellä varustetun sydänlehden. 

Sydänlehti ripustetaan jumalanpalveluksessa

Raution kastepuuKastetun nimi luetaan Kalajoen kirkoissa noin viikon kuluttua kasteesta. Jumalanpalveluksessa hänen puolestaan myös rukoillaan. Sydänlehdessä on kastetun nimi. Vanhemmat tai kummit voivat hakea puusydämen kirkon sakastista ennen jumalanpalveluksen alkua ja käydä ripustamassa lehden puuhun. Jos vanhemmat eivät sitä hae, silloin se on merkki suntiolle, että hän ripustaa sydänlehden puuhun esirukouksen yhteydessä. Himangan kirkossa on ollut jo muutamia vuosia kastepuu ja siellä puuhun ripustetaan lintu. 

Toivotamme kasteperheet mukaan jumalanpalvelukseen. Kalajoella kirkon takaosassa on lastenhuone, jossa lapset voivat selata kirjoja tai leikkiä, jos aika käy pitkäksi kirkon penkissä. Vastaava huone on myös Himangan kirkossa ja Raution kirkon eteistilasta löytyy myös mukavasti tilaa olla lasten kanssa.

Jatkossa joka huhtikuun lopussa järjestämme perhekirkon, jossa sydänlehdet luovutetaan koteihin.

Kari Lauri, kirkkoherra

Kuvissa ylhäällä Kalajoen kirkon kastepuu, oikealla keskellä Himangan kirkon kastepuu ja oikealla alhaalla Raution kirkon kastepuu

20.4.2023 17.16