Kalajoen kirkon vanhat urut peruskorjataan

Kalajoen seurakunnan kirkkoneuvosto valitsi Kalajoen vanhojen urkujen peruskorjaukseen Urkurakentamo Veikko Virtasen Oy:n tekemän 133.000 euron tarjouksen. Valintaan päädyttiin tarjouksien vertailun ja pisteytyksen perusteella. Tarjoukset olivat hyvin lähellä toisiaan. Muut määräaikaan mennessä tarjouksen jättäneet olivat Sotkamon urkurakentamo Oy ja Olev Kentsi orelitöökoda Oy.

Kangasalan Urkutehtaan valmistamat urut ovat vuodelta 1931 urkuparvella vastapäätä alttaria. Urut ovat koneistoltaan pneumaattiset ja ovat järjestyksessään kirkon toiset. Äänikertoja on 27+1 jaettuna kahteen sormioon sekä jalkioon. Uruissa on kymmenkunta äänikertaa edellisistä A.Jurva/J.A.Zachariassen -uruista vuodelta 1903, jotka vaurioituivat kirkon tulipalossa vuonna 1930.

Kalajoen urut edustavat erityisen hyvin säilynyttä yksilöä 1930-luvun pneumaattisista, suomalaisista uruista. Urut ovat olleet toiminnassa tähän päivään asti, eikä laajoja peruskorjauksia ole tehty. Urut ovat siis hyvin alkuperäisessä kunnossa. Urkuja on huollettu säännöllisesti, samalla kuoriurkujen valmistuminen vuonna 2000 on luonnollisesti vähentänyt urkuihin kohdistuvia vaatimuksia. Urkuihin ei ole siis tehty laajempia korjauksia, silti urut ovat edelleen yllättävän hyvässä kunnossa.

Urkujen peruskorjauksen tarkoituksena on saada urut käyttövarmoiksi vähintään seuraavaksi 25–30 vuodeksi.  Peruskorjauksen tavoitteena on saada urut, jotka soveltuvat sekä konserttitoimintaan että kirkollisten toimitusten ja jumalanpalvelusmusiikin monipuoliseen toteutukseen.

Kirkkoneuvosto päätti hankkia työkoneen Konesilta Oy:ltä Kalajoen ja Raution hautausmaille. Vuorenkallion kappeliin päätettiin hankkia ilmalämpöpumppujen tueksi sähköpatterit ja päivittää eteisen wc-tilat. Neuvostolle annettiin tiedoksi Ruonan teemailta torstaina 25.1. Himangan seurakuntakodissa. Kaikille avoimessa illassa mietitään Ruonan alueen kehittämistä tulevaisuuden tarpeet huomioiden.

Kari Lauri
Kari Lauri