Kalajoen kirkkovaltuusto hyväksyi kirkon peruskorjauksen kakkosvaiheen

16.10.2018 08.46

Kalajoen kirkkovaltuusto hyväksyi kirkon peruskorjauksen kakkosvaiheen Kalajoen kirkko on alunperin rakennettu 1879. Nykyisen muotonsa kirkko sai 1930 tapahtuneen tulipalon jälkeisissä korjauksissa ja uudistuksissa, jotka valmistuivat helmikuussa 1931. Kuva: Eveliina Pylväs

Kalajoen seurakunnan kirkkovaltuusto hyväksyi 3,2 miljoonan euron määrärahan vuoden 2019 talousarvion investointisuunnitelmaan Kalajoen kirkon peruskorjauksen II vaiheen toteuttamiseksi. Toisen ja osittain myös kolmannen vaiheen suunnittelutyötä on tehty kuluvan vuoden aikana ja toisen vaiheen toteutus on ensi vuonna. Kirkkovaltuutetut saivat tietoa hankkeesta sekä vastauksia kysymyksiin maanantai-illan 15.10. kokouksessa arkkitehtisuunnittelusta vastaavalta Tapani Kaukoniemeltä ja seurakunnan rakennuskonsultti Matti Antikaiselta. Lopullinen tarkentunut kustannus II vaiheen peruskorjauksesta tiedetään, kun seurakunta on saanut urakkatarjoukset joulukuussa 2018.

Kalajoen kirkon II vaiheen rakennusurakka sisältää mm. seuraavat ulkovaipan korjaustyöt: vanhan peltikatteen purkaminen, uuden kuparisen rivipeltikatteen rakentaminen jalkarännein, vesikaton sadevesijärjestelmä, vesikattorakenteiden korjaus, betonisen yläpohjaholvin korjaukset, yläpohjan lämmöneristeiden uusiminen, ullakon tuuletuksen parantaminen, tiilijulkisivujen korjaus savitiiliä (4400 kpl) ja saumauksia uusimalla sekä julkisivun suojapellitysten uusiminen. Myös kirkkosalin maanvaraisen lattian alla olevat betoniset lattiakanaalit korjataan. Alueella tehdään kaivuu- ja täyttötöitä sähkökaapeli- ja sprinkleriputkiasennuksille.

Urakka on kokonaishintainen jaettu urakka alistamisehdoin. Rakennusurakoitsija toimii kohteen pääurakoitsijana ja päätoteuttajana. Pääurakkaan alistetaan sivu-urakoina kirkon ikkuna- ja luukkukorjausurakka, kuivasprinkleriurakka ja sähköurakka. Hankkeessa on myös tilaajan erillishankintoja (mm. savitiilet julkisivukorjausta varten). Alistettavien sivu-urakoiden töitä ovat mm. kirkon ja kirkon tornin ikkunoiden sekä kirkon tornin luukkujen korjaus, kirkon sähköverkon ja valaisimien uudistus, kirkon ukkossuojauksen uusiminen, erillisen tapulin sisäsähköverkon ja valaistuksen uusiminen, tapulin varustaminen paloilmaisimilla sekä kirkon ja tapulin suljetuilla suuttimilla varustetut kuivaputkistot. Kalajoen kirkon kolmivaiheinen peruskorjaussuunnitelma on hyväksytty Kalajoen kirkkovaltuustossa vuonna 2016.

Kirkkovaltuusto päätti vuoden 2019 kirkollisveroprosentiksi edelleen 1,75. Nykyisellä prosentilla pyritään säilyttämään toiminnan taso ja selviytymään kirkon peruskorjauksen kustannuksista.