Juhlakonsertti 160-vuotiaalle Suomen Lähetysseuralle Kalajoella

4.11.2019 16.08

Juhlakonsertti 160-vuotiaalle Suomen Lähetysseuralle Kalajoella

Suomen Lähetysseuran perustamisesta on kulunut tänä vuonna 160 vuotta. Juhlavuoden teemana on Toivoa syrjityille, joka kiteyttää ytimekkäästi Lähetysseuran työn merkityksen eri puolilla maailmaa.

Juhlavuoden kunniaksi Kalajoen seurakunta järjestää lauantaina 23.11. teemaan liittyvän juhlakonsertin, johon kutsutaan mukaan ihmisiä kaikista rovastikunnan seurakunnista. Juhlakonsertissa esiintyvät Amani- ja Fermaatti-kuorot. Puhujina ovat Suvimarja Rannankari-Norjanen ja Mikko Pyhtilä Suomen Lähetysseurasta. Juhlaan on kutsuttu mukaan kalajokislähtöisiä tai Kalajoen rovastikunnan alueella olevia seurakunnan nimikkolähettejä vuosien varrelta.

Konsertin päätteeksi nautitaan yhdessä kakkukahvit. Syntymäpäiväsankaria voi muistaa juhlassa keräyslipaslahjoituksella.

Fermaatin esittely:

Fermaatti-kuoro, aiemmin Kalajoen Nuorisokuoro, on perustettu syksyllä 1979. Vuosi 2019 on kuoron 40. toimintavuosi. Kuoro on osa Kalajoen kaupungissa annettavaa Taiteen perusopetusta.

Kuorossa laulaa kalajokisia 11-19 -vuotiaita tyttöjä. Kuoron ohjelmisto koostuu vanhoista latinankielisistä kirkkolauluista spirituaaleihin sekä suomalaisista ja muiden maiden kansanlauluista aina klassisiin kuoroteoksiin ja uudempiin, erityisesti nuorisokuoroja varten sävellettyihin nykyteoksiin. Vakituisena säestäjänä toimii Minna-Liisa Kaattari sekä tarvittaessa kuorolaisista koostuvat erilaiset soitinryhmät.

Kansalaisopiston lukukauden aikana Fermaatti-kuoro toimii Kalajoen Kansalaisopiston opintopiirinä, muuna aikana Kalajoen Seurakunnan kuorona. Säännöllinen Fermaatti-kuoroon osallistuminen kahden lukuvuoden aikana hyväksytään myös Kalajoen lukion musiikin kurssiksi. Ylivieskan seudun musiikkiopistossa opiskeleville kuorolaisille kuoro-opinnot hyväksytään musiikki- opiston sivuaineopinnoiksi. Kuorossa mukanaolostaan kuorolainen saa todistuksen.

Esiintymis- ja kilpailumatkoja kuoro on kotimaan ja Euroopan maiden lisäksi tehnyt Japaniin ja USAhan. Fermaatti on saanut kultaisen diplomin kaikista kansainvälisistä kilpailuista, joihin se on osallistunut; Hollanti Veldhoven 1995, Italia Fivizzano 1998 ja Espanja Calella 2013. Kuoro on julkaissut kuusi äänitettä, viimeisimmän 'In Excels' 2012.

Kuoroa on johtanut 40 vuotta dir.cant. Soili Autio ja vuonna 2019 kuoronjohtajuus siirtyi Emma Räihälälle, joka on itsekin entinen fermaattilainen ja on valmistunut Centria AMK:sta musiikkipedagogiksi, klassisesta laulusta ja kuoronjohtamisesta.

Amanin esittely:

Amani on Suomen Lähetysseuran yhteydessä toimiva kuorosta ja muusikoista koostuva musiikkiryhmä. Amanin kotipaikka on Oulu. Amani aloitti toimintansa vuonna 1976 nimellä Lapiosalmen nuorten lauluryhmä, joka lyhennettiin myöhemmin muotoon Lapiosalmikuoro. Vuonna 1988 otettiin käyttöön nykyinen nimi. Amani on suahilin kieltä ja se tarkoittaa rauhaa. Alusta lähtien kuoron keskeinen idea oli omistautua afrikkalaiselle musiikille. Musiikin tekemisessä Amani on pitänyt tehtävinään eri kulttuurien ja ikäryhmien raja-aitojen murtamista, evankeliumin levittämistä, sekä lähetystyöstä kertomista.

Tammikuussa 2012 Amani juhli 25-vuotista taivaltaan. Laulajien määrä on vaihdellut ajan mittaan. Viime aikoina mukana on ollut kymmenkunta laulajaa sekä viiden hengen bändi. Amaniin pyritään mukaan pääsykokeiden kautta.

Amani esittää pääasiassa itä- ja eteläafrikkalaista musiikkia, jota on kerätty eri lähteistä. Amani on käynyt kolme kertaa Tansaniassa  saamassa vaikutteita aidosta afrikkalaisesta musiikkikulttuurista.

Osa yhtyeen kappaleista on ikivanhoja heimomelodioita, osa on uudempaa tuotantoa. Yhtye on itse sanoittanut suomeksi ja uudelleen sovittanut musiikin, joka kuitenkin sykkii yhä aitoa afrikkalaista sykettään. Amanin musiikin kuvaillaan olevan rock-gospelin ja kansanmusiikin välimaastoa. Musiikissa kuulee tansanialaista moniäänistä laulua, senegalilaisia rumpuja ja eteläafrikkalaista bändisoitantaa.

Tanssi on tärkeä osa musiikillista ilmaisua, ja Amanin esiintymisistä jääkin aina myös aurinkoinen mieli. Yhtyeestä säteilee poikkeuksellisen voimakas musiikin tekemisen ja esittämisen ilo ja rento yhteishenki.