Kalajoen kirkonkirjojenpito äänestyksen jälkeen Oulun aluekeskusrekisteriin

8.11.2019 13.06

Kalajoen kirkonkirjojenpito äänestyksen jälkeen Oulun aluekeskusrekisteriin Kalajoen kirkon peruskorjauksen toinen vaihe valmistuu joulukuussa ja kolmas vaihe alkaa ensi pääsiäisen jälkeen.

Kalajoen seurakunnan kirkkovaltuusto päätti kirkkoneuvoston esityksen mukaisesti seurakunnan liittymisestä Oulun aluekeskusrekisterin jäseneksi vuoden 2020 alusta tai viimeistään kevään 2020 aikana. Päätös syntyi äänestyksen jälkeen, sillä Rauli Junttilan esitys asian palauttamisesta takaisin kirkkoneuvoston valmisteluun muiden vaihtoehtojen selvittämiseksi hävisi äänin 18-6. Lopullinen aikataulu ratkeaa liittymisneuvottelujen yhteydessä. Kirkkohallitus on ohjeistanut, että seurakuntien tulee siirtää kirkonkirjojenpito keskusrekistereihin vuoden 2022 alkuun mennessä. Kalajoella aikataulua on nopeutettu pienentyneen työntekijäresurssin vuoksi.

Pyrkimys yhdessä sitoutumiseen

Kirkkovaltuusto hyväksyi toimintasuunnitelman ja talousarvion vuodelle 2020 sekä alustavan toimintasuunnitelman ja talousarvion vuosille 2021-2022. Toiminnan osalta Kalajoen kirkko on peruskorjauksen viimeisen vaiheen vuoksi poissa käytöstä pääsiäisen jälkeisestä ajasta marraskuun loppuun. Toiminnan puolella näkyvät ensi vuonna myös Rauhan Sanan valtakunnalliset suvijuhlat, jotka järjestetään Himangalla 17.-19.7. ”Kohtaamisen kirkko Kalajoella – kolmen kirkon yksi seurakunta” –strategia päättyy ensi vuonna ja kirkon remontin valmistumisen jälkeen suunnataan huomio uuden strategian tekemiseen. Toimintasuunnitelman esitelleen kirkkoherra Kari Laurin mukaan seurakunta on rohkeasti omalla asialla. ”Seurakunnat joutuvat tulevina aikoina entistä enemmän keskittymään olennaiseen, ja se on hyvä asia. Pyrimme sitoutumaan yhdessä - työntekijät, luottamushenkilöt ja seurakuntalaiset mahdollisimman laajalla rintamalla.”

Talousarviosta ylijäämäinen

Talousarvio on laadittu nollalinjalla, ainoastaan palkoissa on huomioitu 2 % korotus. Tilikauden ylijäämäksi on arvion mukaan jäämässä 92.866 euroa, jolla lyhennetään lainoja. Lainakanta on yhteensä 1,5 miljoonaa euroa, jota kirkon kolmas peruskorjausvaihe voi vielä nostaa. Investointimenot ovat ensi vuonna suuret Kalajoen kirkon III peruskorjausvaiheen vuoksi. 2,13 miljoonan investoinnit sisältävät kirkon lisäksi Himangan ja Raution kirkkojen ja tapulien kattojen tervaukset. Verotulot ovat 2,5 miljoonaa, vuokratulot tuulivoimasta ja lomatonteista 238.500, metsätalouden tuotot 140.000. Menot ovat yhteensä 2.942.000 euroa.

Lisätietoa kirkkoremontin viimeisestä vaiheesta

Kirkon peruskorjauksen pääsuunnittelija Tapani Kaukoniemi Arkkitehtitoimisto Jorma Tepolta ja rakennuttaja-konsultti Martti Antikainen kertoivat valtuutetuille Kalajoen kirkon peruskorjauksen III vaiheesta. Se sisältää katto- ja pintavesien hallittuun ohjaukseen liittyvät maanrakennustyöt eli salaojituksen ja sadevesijärjestelmän rakentamisen, kirkon tonttivesijohdon ja –viemärin uusimisen, eteistilojen kosteuskorjaukset, kirkon kiertoilmalämmityksen korjaus-ja muutostyöt, lämmityksen toteutukset uusiin huonetiloihin sekä tapulin vesikaton ja ruumiskylmiön uusimisen. Urakoitsijat valitaan tarjouspyyntöjen jälkeen viikolla 10 ja työt alkavat pääsiäisen jälkeen 14.4. Kalajoen kirkon remontin pitäisi olla lopullisesti valmiina 20.11. mennessä. I ja II vaiheen toteutukset ovat alittaneet kustannukset. Kolmosvaiheen kustannukset ovat 2,1 miljoonaa euroa, joten kokonaiskustannukset ovat toteutumassa alle budjetoidun ja jäämässä näillä näkymin alle viiden miljoonan euron.

Kirkkovaltuusto merkitsi tiedoksi hiippakuntavaltuuston maallikkojäsenten ja kirkolliskokouksen maallikkoedustajien vaalin 11.2.2020 klo 19 Kalajoen seurakuntakodilla.