Uutislistaukseen

Uutinen Kalajoen seurakunnan kirkkovaltuuston kokouksesta 18.5.2021 Himangan kirkko sisämaalausten jälkeen (kuva Kari Lauri)

Himangan uudistunut kirkko odottaa seurakuntalaisia

19.5.2021 12.07

Kalajoen seurakunnan kirkkovaltuusto merkitsi tiedoksi Himangan kirkon investoinnin loppuselvityksen. Kirkon penkit ja lattiat on maalattu sekä lehterin konsoli. Lisäksi alttarin lattiat aukaistiin ja kitattiin pellavaöljyllä sekä maalattiin. Investoinnin kokonaiskustannus oli 25 367,45 euroa.

Seurakunnalle ennätyksellinen ylijäämä

Kalajoen seurakunnan kirkkovaltuusto vahvisti 763.832 euroa ylijäämäisen tilinpäätöksen vuodelta 2020. Myös seurakunnan hautainhoitorahaston tilinpäätös vuodelta 2020 on 446 euroa ylijäämäinen.

Kirkkoherra Kari Laurin mukaan taloudellinen tilanne on vakaa ja hyvä. Se antaa turvan varsinaisen toiminnan suunnittelulle.

- Historiallisen hyvästä tuloksesta huolimatta pitää koko ajan muistaa, että olemme keskisuuri seurakunta, jolla on myös vastattavaa paljon. Meillä on töissä 20 työntekijää, ja jatkossakin ylläpidämme kolmea kirkkoa, kolmea seurakuntakotia, neljää hautausmaata jne.  Siksi talous on tärkeä, vaikka se ei ole pääasia. Talous ja toiminta ovat tasapainossa. Nyt näyttäisi siltä, että me emme elä kädestä suuhun, vaan että pystymme myös jatkossa varautumaan tuleviin investointeihin.

Seurakunnan elämää hallitsi vuonna 2020 Kalajoen kirkon peruskorjauksen III vaihe. Iso hanke pysyi hyvin aikataulussa ja talousarviossa.

Kaikkia koskettava asia oli myös koronapandemia, joka vei seurakunnan digiloikan kautta internettiin ja radioon. Työntekijöiden tehtäväkuvat muuttuivat hetkessä. Laurin mukaan kaikesta selvittiin kuitenkin hienosti ja tilanne oli hallinnassa niin hyvin kuin se nyt voi muuttuvissa, ennalta arvaamattomissa olosuhteissa olla.

- Syksyllä suuntaamme katseemme rohkeasti tulevaan ja valmistelemme seurakunnalle uuden strategian. Viime aikoina olemme yhä enemmän pohtineet toimintaa koronan jälkeisessä elämässä. On aika laittaa asioita uusiksi.

Kalajoen seurakunnan vuoden 2020 tilinpäätösluvut tiivistetysti: verotulokertymä 2.677.037, vuosikate 1.024.452, poistot 271.660 euroa. Tilikauden tulos 763.832,82 ylijäämäinen. Investointeihin käytettiin vuoden aikana 1.999.273 euroa. Suurin erä oli Kalajoen kirkon peruskorjaus 1.946.145 euroa, Himangan ja Raution kirkkojen ja tapuleiden kattojen tervaukset (36.871) sekä Raution kirkon maalämpöön siirtymisen suunnittelukulut (16.256). Kalajoen kirkon peruskorjauksen rakennusavustusten maksatuksia saatiin kirkkohallitukselta 978 470 euroa. Lainaa seurakunnalla oli vuoden lopussa 1.412.450 euroa.

Strategian valmistelut käynnissä

Kirkkoherra esitteli valtuustolle myös henkilöstön ja luottamushenkilöiden strategia-kyselyn tulokset.

- Uuden strategian myötä tähyämme tulevaan ja mietimme mihin jatkossa suuntaamme toimintaa. Luottamushenkilöille ja henkilöstölle suunnatun kyselyn kautta löytyy ainakin seuraavat painotukset, lapsi- ja perhetyö sekä nuorisotyö. Nämä kaksi aluetta nousevat selkeästi esille, joihin seurakunnan tulee panostaa. Lisäksi nähtiin tärkeänä kohdentaa työtä erilaisille kohderyhmille. Näitä voivat olla eri ikäiset seurakuntalaiset, eri ammattiryhmät, erityisryhmät jne. Mutta vastauksissa korostuu myös jumalanpalveluselämän tärkeys ja niihin kaivataan monipuolisuutta. Ja tässä meillä on mahdollisuuksissa, koska meillä on kolme jumalanpalvelusyhteisöä.

Kirkkovaltuuston kokous oli etäyhteyden kautta ensi kertaa mahdollinen ja koronatilanteen takia näin toimittiin. Paikalla oli 6 jäsentä ja Teamsin etäyhteyden kautta 14 jäsentä. Jäsenet saivat valita kummalla tavalla ovat kokouksessa mukana.